AsPIC are ca obiectiv afilierea la CONEBI

AsPIC România a fost invitata la adunarea generala CONEBI 2016

photo-consiliu-director-conebi

La solicitarea noastra, la jumatatea lunii mai a.c. AsPIC Romania a fost invitata la Viena, sa ia parte la Adunarea Generala a Confederatiei Industriei Europene a Bicicletei, CONEBI.

lucian-contras-aspic-romania

La intalnirea care a avut loc in capitala Austriei, la Viena, au luat parte George CULDA (Veloteca) in calitate de Presedinte AsPIC Romania si Lucian Contraş (Sprint Bike Sport) in calitate de Vice-Presedinte. Invitatia a venit in urma solicitarii noastre de a adera la CONEBI, pentru a ne cunoaste reciproc si a lua parte in direct la subiectele si activitatile derulate de aceasta prestigioasa organizatie.

Aspic la CONEBI AGA Viena 2016

CONFEDERATIA INDUSTRIEI EUROPENE A BICICLETEI

DESPRE

CONEBI a rezultat in urma contopirii a doua mari organizatii europene, in data de19 Noiembrie 2014: COLIPED (the Association of the European Two-Wheeler Parts’ and Accessories’ Industry) – infiintata in 1960 – si COLIBI (the Association of the European Bicycle and e-Bike Industry) – infiintata in 1973. Avem de acum inainte acces la peste 50 de ani de experienta in domeniul afacerilor europene cu biciclete, componente si accesorii pentru biciclete.

 • CONEBI va continua sa tina contact permanent cu autoritatile europene si cu legiuitorii Uniunii Europene, la fel si cu alte organisme si organizatii cu preocupari similare si obiective comune, cu experti in industria de profil si in domeniul mobilitatii urbane si/sau personale.
 • CONEBI are interesul sa ne tina la curent cu activitatea Comitetului European pentru Standardizare (CEN).
 • Contacte la nivel inalt cu presa de specialitate europeana sau internationala.
 • Obiective asumate: cresterea industriei europene a bicicletei, a bicicletelor electrice (EPAC-urilor) si industriilor de componente si accesorii (P&A.).

 

aspic la aga conebi 2016

 

ACTIVITATI

– Organizarea Adunarilor Generale si/sau Extraordinare ale CONEBI si a Grupurilor de Lucru;

– Campanii de Advocacy in interesul Membrilor, directionate inspre autoritatile europene si nationale;

– Monitorizarea evolutiei industriei bicicletei la nivel european, a legislatiei specifice la nivel national si european;

– Contacte cu institutii europene;

– Studii ale dosarelor tehnice / economice;

– Consultarea si schimbul de informatii cu alte organizatii europene

– Implicarea in activitatea Comitetului European pentru Standardizare prin CEN TC 333 ‘Cycles’ si ale sale Grupuri de Lucru;

– Monitorizare + studiu ale posibilelor co-operari in cadrul programelor europene;

– Organizarea unor participari ale companiilor europene la targuri si expozitii non-europene de profil;

– in calitate de Membru al Consiliului Velo City, organismul care coordoneaza seria de conferinte Velo-city, se implica in alegerea si selectarea oraselor gazda.

 

MEMBRI

Iata componenta actualului Consiliu Director, ales la 19 noiembrie 2014:
Dl. René Takens de la Accell Group NV, Presedinte;
rene_takens_conebi_presedinte
Dl. Erhard Buechel, de la Büchel & Co. Fahrzeugteilefabrik KG, Vice Presedinte;
Mr. Massimo Panzeri de la Atala Spa, Vice Presedinte;
Ms. Sacha Boedijn de la RAI Association, Trezorier.

 

GRUPURILE DE LUCRU

CONEBI are mai multe “Working Groups” in activitatea carora se reflecta domeniile cheie ale intereselor conjugate ale Membrilor. Obiectivele acestor Grupuri de Lucru sunt de a oferi institutiilor europene luari de pozitie clare si de a apara interesele Membrilor. Grupuri Principale:

– Grup de Lucru cu tema EPACs si Speed-EPAC-uri

– Grup de Lucru cu tema contrafacerilor

– Grup de Lucru cu tema Proiectul re-Industrializarii Europei

In acest context, misiunea delegatiei romane a avut ca obiectiv propunerea si implicarea in formarea unui nou Grup de Lucru, si anume acela al Luptei Impotriva Furturilor de Biciclete si a Comertului cu Biciclete Furate.

conebi.aga.2016

ADUNAREA GENERALA CONEBI , mai 2016

Subiecte de discutie / proiecte in lucru

 1. “Trade Defence Instruments”, Anti-dumping / Anti-circumvention issues, situatia economiei de piata cu referire la China;
 2. Negocierile pe marginea conventiei referitoare la produsele / bunurile care protejeaza mediul inconjurator (Environmental Goods Agreement) [https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_good]
 3. Despre EPAC/uri si Speed/EPAC/uri (situatia actuala a noului fenomen generat de intrarea pe piata mondiala a bicicletelor electrice cu toate sub-categoriile lor)
  1. Grupul de Lucru pentru Motociclete din cadrul Comisiei Europene si AVERE (Asociatia Europeana a Electromobilitatii) / colaborari posibile cu CONEBI.
  2. Castile de protectie pentru EPAC/uri si Speed/EPAC/uri (analiza SWOT facuta de Olanda)
  3. Activitati comune de advocacy pe tema E-Mobility, CONEBI si ACEM (European Association of Motorcycle Manufacturers)
 4. Declaratia de la Luxemburg a Comisarului pe tema bicicletelor (electrice)
 5. Proiectul revitalizarii industriei Europene, propus de Italia (re-inceperea productiei europene de biciclete);
 6. Promovarea industriei europene a bicicletei;
 7. Promovarea Saptamanii Europene a Mobilitatii in contextul larg al dezvoltarii culturii bicicletei din Europa; colaborarea cu ECF (European Cycling Federation);
 8. Modalitati de atragere de fonduri pentru CONEBI si noi membri, printre care si Romania (AsPIC);
 9. Lupta impotriva furturilor si a comertului cu biciclete furate, propunere Romania
 10. Raport privind piata de biciclete din anul 2015 pentru tarile membre CONEBI, si invitatia pentru Romania de a furniza date.

conebi-aga-2016
Cu sprijinul lui Lucian, am facut o prezentare succinta a situatiei din Romania, urmata de o prezentare detaliata prin email.

Concluzia initiala este ca avem nevoie urgenta de mai multi membri cotizanti, pentru a ne putea angaja la plata unei cotizatii anuale CONEBI. O a doua concluzie: trebuie dezvoltat situl nostru, cu versiune in limba engleza, pentru a putea fi urmarita si activitatea AsPIC de catre viitorii parteneri europeni.

In calitate de membru ECF (European Cycling Association) prin FBR (Federatia Biciclistilor din Romania), vom face o comunicare directa: AsPIC cu FBR, si pe plan european cu CONEBI si ECF.

Concluzie personala: se joaca pe cai (roti) mari, asa ca membrii AsPIC care doresc sa intram in CONEBI pentru a fi la curent cu politicile europene si tendintele mondiale trebuie sa fie constienti ca prezenta noastra acolo trebuie sustinuta si de o activitate serioasa in Romania. As numi asta o mare oportunitate, dar si o mare provocare de a ne aduna randurile si de a ne coagula activitatea. Sa vedem daca si cum vom reusi.
Succes!

eorge-culda-viena-conebi-aga-2016

Tinem legatura!

Cu respect,
George CULDA – Presedinte AsPIC Romania
Iunie 2016