APEL PUBLIC privind infrastructura specifică utilizării bicicletei în Bucureşti

apel_public_aspic_urban_bucuresti

Asociatia Producatorilor, Importatorilor si Comerciantilor de biciclete din Romania (ASPIC) impreuna cu Federația Bicicliștilor din Romania (FBR), având susținerea entitatilor membre,

APELĂM la:

Primăria Municipiului București,
Primăria Sectorului 1,
Primăria Sectorului 2,
Primăria Sectorului 3,
Primăria Sectorului 4,
Primăria Sectorului 5,
Primăria Sectorului 6 si la
Administraţia Străzilor Bucureşti,

solicitând dezvoltarea unei infrastructuri dedicate bicicliștilor, CONTINUĂ şi COERENTĂ, în orașul Bucuresti!

defilare_biciclete_bucuresti_apel_public_aspic

Utilizarea bicicletei ca mijloc de transport este prezentă și încurajată de autorități in toate statele dezvoltate din Uniunea Europeană, dar și de pe alte continente. Este un mod de transport ecologic, rapid, eficient, comod, ieftin, sănătos si ajuta la o mai bună gestionare a traficului, fapt ce vine inclusiv în sprijinul autorităților locale.

In Bucuresti, în prezent, numarul biciclistilor este in jur de 40.000 din 2.100.000 de locuitori,  aproximativ 2% – un procent complet nesemnificativ, determinat de condiții. În celelalte capitale europene raportul este complet diferit (ex. Amsterdam, Copenhaga – numarul bicicletelor depaseste numarul locuitorilor), iar toate acestea pentru ca au o infrastructura care sa le permita biciclistilor deplasarea in siguranta. In Copenhaga sunt peste 400km, iar in Amsterdam peste 500km de piste pentru biciclisti.

defilare_biciclete_bucuresti_apel_public_aspic

In 2014, Ministerul Mediului a anunțat alocarea a 44.63 milioane RON pentru construirea de piste pentru bicicliști în București. Primăria Municipiului București nu a reușit însă să acceseze aceste sume, din cauza birocrației, situația infrastructurii pentru biciclete rămânând la stadiul cunoscut.

Comunitatea de bicicliști din Bucuresti si din întreaga Românie este in vizibila creștere de la an la an, în ciuda piedicilor puse de autorități, iar pentru aceștia, ca si pentru toți cei care încă nu folosesc bicicleta ca mijloc de transport dar și-ar dori să o facă, va solicităm sa construiți un sistem de piste si o infrastructura demnă de o capitala europeană a anului 2015.
CONEBI, confederatia industriei europene a bicicletei, estimeaza ca în România s-au vândut în 2014 aproximativ 370.000 unităţi.

estimari vanzari biciclete romania

Dorim ca Bucuresti sa fie orașul in care toți participanții la trafic sa aibă locul lor, sa fie orașul in care sa putem alege între a merge cu bicicleta la birou sau la școala, sa fie locul pe care turiștii sa il poată admira fără sa rămână blocați ore întregi in trafic.

Atât timp cât noi, membrii organizaţiilor mai-sus menţionate, ne implicăm în multiple activităţi de informare şi educare a publicului călător, considerăm că trebuie să se vadă şi din partea instituţiilor administrative amenajări specifice realizate în baza unei strategii pro-active de încurajare a cetăţeanului.

infrastructura_bucuresti_apel_mars_demonstrativ_aspic

Va mulțumim si așteptam cu mare interes răspunsul Dvs. prin fapte, nu prin vorbe!

Președinte ASPIC,                                                               Vicepreședinte si fondator FBR,

Roxana Bituleanu                                                                George Culda

Director Executiv ASPIC,

Valentin Ionescu